Araçlarda Doğalgaz Kullanımı
Neden Ucuz
CNG benzine göre % 70-80, LPG’ ye göre % 40-50 daha tasarrufludur. Doğalgazla çalışan bir motor diğer yakıtları kullanan motorlara göre daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olmaktadır. Doğal gaz temiz yanan bir yakıt olduğundan araç bakımlarını azaltmaktadır. Motora hiçbir zararı olmayan CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km'de bir yağ değişimi yapılmaktadır.
Doğal gaz diğer sıvı yakıtlara benzemediği için dışarı çekilerek çalınma riski bulunmamaktadır. Bu durum özellikle büyük filolarda yakıt çalınma riskini engellemektedir.
Neden Güvenli
Benzinin tutuşma sıcaklığı 300 °C, LPG'nin tutuşma sıcaklığı 400 °C, CNG'nin tutuşma sıcaklığı 650 °C'dir. Fiziksel özellikleri itibariyle CNG daha zor tutuşmaktadır.. CO oranı % 0 olduğu için çevreye dost bir alternatif yakıttır.
Doğalgaz diğer yakıtlardan farklı olarak havadan daha hafif olduğu için bir kaza ya da sızıntı halinde diğer yakıtların (LPG, benzin v.s.) tersine hemen havaya karışmasından dolayı diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmamaktadır. Tutuşma riski en az olan yakıttır. Gaz/hava karışım oranı hacimsel olarak % 5~15 arasında olduğunda tutuşabilir.
Bugün çevre kirliliğine karşı duyarlı olan dünyanın pek çok ülkesinde otobüs, taksi ve toplu taşıma araçlarında doğal gaz kullanılmaktadır. Doğal gazın sağladığı güvenli, hesaplı ve ekolojik özelliklerden yararlanılmaktadır.
Neden Güçlü
• CNG'nin güvenlik standartları yüksektir,
• CNG düşük emisyonları ile daha çevreci yakıttır,
• EURO 5 standardından da üstün emisyonları vardır,
• CNG, % 25 daha az C02 emisyonu sunar,
• Türkiye'de doğalgazın ikmal güvenliği yüksektir,
• CNG diğer yakıtlardan daha ucuzdur,
• CNG'nin oktan sayısı 124 ve üzerindedir,
• CNG'nin partikül emisyonu sıfıra yakındır,
• CNG, motorda doğal hali gaz olduğu için en verimli yanmayı sağlar,
• CNG, motorda en düşük vuruntuyu yapan yakıttır,
• CNG motorları diğer yakıtlar daha sessiz ve titreşimsizdir,
CNG hem çevreci hem de daha ucuz. CNG istasyonlara tamamen boru hatları vasıtasıyla geldiği için iletim bedeli vererek ilk elden almış gibi oluyorsunuz.
Doğal gaz iletim hattı olan olan her yerde CNG istasyonu kurulabilir. CNG istasyonlarının iletim hatlarından aldığı gazı bilgisayar ve sayaçlarla kayıt altındadır.
Sayaçlarla her şey kayıt altında olduğundan tüm vergilerin anında devlete intikal eder, tüm taşıma işlemi borularla yapılan CNG'nin LPG gibi kaplara doldurulmadığından kaçak yapılma ihtimali bulunmayan tek yakıt türüdür.
Petrol de doğal gaz da ithal ediliyor. Ancak petrol, doğal gaza oranla çok daha pahalıya mal oluyor. Petrol, yurtdışından alınıp araçların deposuna gelene kadar birçok el değiştiriyor. Yurtiçine gelen petrolün fiyatına daha sonra rafineri, dağıtım şirketi, nakliyeci ve bayi karları da eklenerek nihai tüketiciye ulaştırılıyor. Doğalgaz ise yurtdışından tamamen boru hatları vasıtasıyla geldiği için iletim bedeli vermek suretiyle ilk elden almış gibi oluyorsunuz. Petrolde olduğu gibi bu kadar fazla aracı olmadığı gibi doğalgaz fiyatlar da daha düşük oluyor. Ekonomik açıdan bakıldığında CNG ülke ekonomisine de çok daha faydalı bir yakıt türü.