Türk içkisi "KIMIZ"
Bira içeceğine
İç dedi kımız
Bana bir Kırgız
Kımız, kısrak sütünün fermantasyonu yani mayalanması ile elde edilir. İki tür kımız vardır: Ak Kımız ve Kara Kımız. Ak kımız mandalina , portakal gibi yemişlerden daha az alkol içerir. Ak kımız bir kaç ay kadar bekletildiğinde alkol oranı artar ve kara kımız denilen alkollü ve lezzetli bir içki durumunu alır.TÜRK’LERİN milli içeceğidir.Kımız ilk olarak Hun Türk’ler ve Gök Türk’ler tarafından kullanılmaya başlandı .Orta asya Türk’leri tarafından bol miktarda tüketilen kımız ,sonradan Türkistan. Moğolistan, Sibirya, Kafkasya ve Avrupa’ya kadar kullanımı yayılmıştır.
Kazakistan’da kımız üretimi ile ilgili çok sayıda çiftlikler vardır.Türkiye’de kımız çiftliği İZMİR’DE bulunmaktadır.
Yakut Türk’lerinde kımız bayramı on gün sürer bayramda at yarışları ve çeşitli eğlenceler düzenlerler.Kıpçak,Kazak, ve Kırgız Türk’lerinde kımız bayramı mayıs sonlarında yapılır ve bir hafta sürer,bir hafta süresince at yarışları,en güzel kımızı yapma yarışı, ozanlar Kopuz çalarak çeşitli kahramanlık destanları ve yiğitlik türküleri okurlar.Törenler geceleri yakılan ateşin etrafında yapılır.Aileler birbirlerine kımız içmeye giderler.
Kımızda yüksek oranda besin değeri bulunmaktadır.Kımızın diğer içeceklerden farklı olmasının sebebi kendine özgü tat ve kokusunun olmasıdır.Kımızın, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir.Kımızda bulunan vitamin ve minarellerin,sinir sistemini olumlu etkilemekte ve kan dolaşımını düzenler,bronşit kanser ve şeker hastalığına iyi gelmektedir,kandaki kollesterolu düşürür,bağışıklık sistemini güçlendirir,kemik ve eklem sağlığına, kalp ve damar hastalıklarına,iyi gelir,kas ve iskelet sistemine olumlu etkiler yapar.Kımız tüketen insanların, bu hastalıklara daha az rastlandığı görülmüştür.Rusya’da da bol miktarda kımız tüketilmektedir.