![]() |
Tarihi Bedesten içindeki Bakırcılar Çarşısı |
döneminde de korumuştur. Gaziantep kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, zengin mutfağı ve alışveriş imkanları ile tam bir turizm cennetidir.
TARİHÇE
Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu,Mezopotomva ve Akdeniz arasında bulunuşu güneyden ve Akdeniz'den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne yön vermiştir. Bu nedenle Gaziantep tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası ve uğrak yeri olmuştur. Tarihi İpek Yolunun da buradan geçmiş olması ilin önemini ve canlılığını devamlı olarak korumasını sağlamıştır. Gaziantep'in tarih devirleri Kalkolitik, Paleolitik, Neolitik dönemler, Tunç Çağı, Hitit, Med, Asur, Pers, İskender,Selefkoslar, Roma ve Bizans, İslam-Arap ve İslam-Türk devirleri olarak sıralanabilir. Bu dönemlerin izlerini günümüzde de açık bir şekilde görmek mümkündür.COĞRAFYA
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birleştiği noktada konumlanan Gaziantep Suriye'ye komşu sınır ilimizdir. Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağlarının bulunduğu ilde ayrıca Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almaktadır. İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli ilin önemli ovalarını, Fırat Nehri, Nizip Çayı, Afrin Çayı, Merziman Çayı ve Alleben Deresi ise ilin önemli akarsularını oluşturmaktadır.Yarısından fazlası ziraata elverişli olan il toprakları zeytin, fıstık, meyve ve sebze bahçeleri üzüm bağları pamuk ve buğday tarlaları ile kaplıdır. İlin dağlık kesimlerinde kısmen çam, köknar, sedir ormanları, step ve yarı step bitki örtüsü bulunur. Gaziantep yaban hayatı açısından zengin bir ildir. İl dahilindeki ormanlarda bol miktarda keklik, turaç, yaban ördeği, yaban kazı, çil, çınalı baykuş, güvercin, serçe, an kuşu, yaban domuzu, tavşan, su kuşları, kirpi ve bıldırcın bulunmaktadır. Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.İLÇELER
Gaziantep ilinin ilçeleri; Şahinbey, Şehit Kamil, Araban, İslahiye, Nizip, Karkamış, Oğuzeli, Yavuzeli ve Nurdağ'dır.Nizip
İl merkezine 45 km. mesafede Fırat Nehri'nin meydana getirdiği Orta Mezopotamya havzasında kurulmuştur. Nizip'in 10 km. kuzeyinde bulunan Belkıs/Zeugma antik kenti ilçenin en önemli tarihi yerlerinden birisidir. Ayrıca Nizip şehir merkezinde Bizanslılar döneminden kaldığı zannedilen Nizip Fevkani kilisesi ve Nizip Çayı kıyısında bulunan Karpuzatan Piknik alanını ilçenin diğer önemli gezilip görülebilecek yerleri arasındadır.
İslahiye
İl merkezine 90 km. mesafededir. İlçede bulunan önemli tarihi eserler Yesemek Açık Hava Müzesi, Tilmen Höyük ve Zincirli Höyük'tür.
Oğuzeli
İl merkezine 18 km mesafede olan Oğuzeli ilçesi, Gaziantep'in Güneydoğusunda, Suriye sınırında bir hudut ilçesidir. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Gündoğan köyünde bulunan Tilbaşar kalesi, tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan önemli bir yerleşim yeridir.
Araban
Gaziantep ilinin Kuzeydoğusunda ismini aldığı Araban Ovasının ortasında il merkezine 67 km. uzaklıktadır. İlçe merkezindeki Araban kalesi, Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde bulunan kesme taşlarla süslemeli olarak yapılmış anıt mezarlar, Karasu ırmağı üzerindeki Septimus Severus Köprüsü (Kırık Köprü), Çiftekoz köyündeki çok sayıda kaya tipi mezarlar ilçenin önemli tarihi yerleri arasındadır.
Yavuzeli
Yavuzeli ilçesi Gaziantep İl merkezine yaklaşık 40 km.uzaklıkta küçük bir ilçemizdir. İlçenin doğu sınırında Fırat nehri akmakta olup,coğrafi olarak genellikle engebeli bir arazi yapısına sahiptir.İlçenin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanmakta olup,Tarım , ilçede Pamuk, buğday,arpa ve fıstık gibi ürünler ile meyve yetiştiriciliği şeklinde yapılmaktadır.İlçede ticaret genel olarak küçük boyutlu ticari işyerlerinde yapılmaktadır.
Şahinbey
Şehrin güneyinde yer almaktadır.Yüzölçümü 855.5 Km2’dir. İlçe, il merkezinin alışveriş merkezi konumunda olup özellikle gıda, dokuma ve temizlik alanında çok sayıda küçük atölyelerin bulunduğu bir sanayi bölgedir.
Nurdağı
İl merkezine 70 km mesafededir. İlçenin en çok ziyaret edilen yeri İnanç Turizmi kapsamındaki, Durmuşlar Köyü sınırları içerisinde ilçe merkezine 19 km. uzaklıkta bulunan Hz. Ukkaşe (Ökkeşiye) ören yeridir.
Karkamış
İl merkezine 75 km mesafede Mezopotamya havzasının orta bölümünde konumlanan Karkamış, antik çağda doğunun önemli bir sanat ve kültür merkezi olmuştur. Gılgamış Destanında, Geç Hitit döneminde antik şehrin ortostatları üzerinde kurulduğu tasvir edilen ilçe bugün iç ve dış şehir surları, tapınaklar ve hilani tipi ev kalıntıları göze çarpmaktadır. Karkamış harabeleri halen Suriye-Türkiye hududunun sıfır noktasında ilçe hudutları içinde yer almaktadır. Ayrıca ilçe hudutları içerisinde 10'a yakın höyük bulunmaktadır.
Şehitkamil
Gaziantep’in kuzeyinde yer almakta olup yüzölçümü 1009 km² dir. İlde yer alan sanayi kuruluşlarının büyük çoğunluğu Şehitkamil ilçe sınırları içersindedir.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi
- Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi
- Belkıs/Zeugma Antik Kenti
- Dülük Antik Kenti
- Zincirli (Sam'al) Örenyeri
- Tilmen Höyük
- Sakcagözü (Coba Höyük)
- Cıncıklı Örenyeri
- Gaziantep Dolmen Mezarları
- Medusa Cam Eserler Müzesi
- Gaziantep Kalesi
- Rumkale
- Araban Kalesi
- Tılbaşar Kalesi
- Karkamış Harabeleri
- Hisar Anıt Mezarı
- Elif Anıt Mezarı
- Hasanoğlu Anıt Mezarı
- Zincirli Bedesten
- Kemikli Bedesten
- Tarihi Gaziantep Evleri
- Şeyh Fethullah Hamamı
- Hüseyin Paşa(Tuğlu) Hamamı
- Paşa Hamamı
- Keyvanbey Hamamı
- İki Kapılı Hamam
- Naip Hamamı
- Nakıpoğlu Hamamı
- Tabak Hamamı
- Eski Hamam
- Pazar Hamamı
- Şeyh Fethullah Kasteli
- İhsan Bey(Esen Beg) Mescidi ve Kasteli
- Pişirici(beşinci) Mescidi ve Kasteli
- İmam-ı Gazali Kasteli
- Ahmet Çelebi Kasteli
- Kozluca Kasteli
- Nuribey Çeşmesi
- Demirligane Çeşmesi
- Arasta Çeşmesi
- Ömeriye Cami
- Ali Nacar Cami
- Şeyh Fethullah Cami Ve Külliyesi
- İhsanbey (Esenbek) Cami
- Hacı Nasır Cami
- Handaniye (Handan Bey) Cami
- Eyüpoğlu Cami
- Kılınçoğlu Cami
- Ömer Şeyh Cami
- Bostancı Cami
- Kabasakal Cami
- Ahmet Çelebi Cami
- Ökkeşiye Hazretleri Türbesi
- Yuşa Peygamber Türbesi
- Pirsefa Hazretleri Ve Türbesi
- Dülükbaba Türbesi
- Nesimi Hz. Türbesi
- Kendirli Kilisesi
- Nizip Fevkani Kilisesi
- Sofdağı Yaylası
- Hızır Yaylası
- Havra
- Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Alanı