![]() |
Hatuniye Medresesi |
TARİHÇE
Karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan arkeolojik kazılar neticesinde, önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. Karaman ve çevresinin M.Ö.8000 yıllarında yerleşik iskana sahip olduğu ortaya konulmuştur. İl; Hititler zamanında bir askeri ve ticaret merkezi olmuş daha sonra Firigya ve Lidya’lıların egemenliğine geçmiş, M.Ö.322 de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos’un işgaline ve talanına uğramıştır. Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende,Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak Karaman adını almıştır.
COĞRAFYA
İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyde Mersin doğuda Ereğli, Silifke, batıda Antalya ile komşudur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Karaman genelde ova görünümündedir. Son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları ile tarıma daha bir canlılık getirmiştir. Ovada tahıl türleri ve sanayi bitkileri yetiştirilir.Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması 350 mm. dir.
İLÇELER
Karaman ilinin ilçeleri; Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir.
Ayrancı
Ayrancı, tarihte Hititlerin sınırları içinde, daha sonra da Asurlular Krallığının toprakları arasında bulunmuştur. Toroslara kadar uzanan vadi üzerinde 12 köprü bulunmaktadır. Yapı tarzları Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.
Başyayla
İlçe, Orta Torosların eteklerinde bir vadi içerisinde kurulmuş yeşil ve şirin bir beldemizdir. İlçede el değmemiş tarihi ve turistik değerler, önemli yayla ve mesire yerleri mevcuttur. Bunların en önemlileri Tozmugar ve Dibekli yaylalarıdır. Tozmugar'daki mağarada sarkıt ve dikitler mevcut olup, mağaraya ayrı bir güzellik katmaktadır.
Ermenek
Ermenek tarihte ilk yerleşimin görüldüğü yerlerden birisidir. Meraspolis Mağarası, ikizin Hitit kabartması, Lahit ve Heykeller, Görmel Köprüsü, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Tol Medresesi ve Zeyve Pazarı ile Ermenek turizm açısından zengin ilçelerden birisidir.
Kazımkarabekir
Konya ile Karaman arasında bir geçit yeri olan Kâzımkarabekir tarihi araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre Hititlere kadar uzanan çağlar boyu çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiştir. Romalılar tarafından bir üs olarak kullanılmıştır.
Sarıveliler
Turcalar ve Küçükkarapınar köylerinin birleşmesiyle 1967 yılında kasaba olmuş, 1989 yılında da ilçe olmuştur. İlçenin Romalılar devrinde kurulmuş olabileceği tahmin edilmektedir. İlçe, yeşillikler arasında serpiştirilmiş evleri ve genişçe bir saha üzerinde yayılmış durumda olup, görünüş itibariyle güzel ilçedir. Balı, kirazı, cevizi meşhurdur. Otlak ve meralarıyla tanınmış Barçın yaylası bu ilçededir.Hayvancılığa bağlı olarak Kilimcilik ve halıcılık da yapılmaktadır.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
- İncesu Mağarası
- Manazan Mağaraları
- Meraspolis Mağarası
- Karaman Müzesi
- Derbe
- Binbirkilise
- Madenşehir Öreni
- Değle Öreni
- Mahalaç Kilisesi
- Başdağ Kalesi ve Askeri Tesisleri
- Dereköy Fisandon Kilisesi
- İbrala Yeşilköy Kilisesi
- Çeşmeli Kilise
- Alahan Manastırı
- Mader-i Mevlâna (Aktekke) Camii
- Yunus Emre Cami
- İmaret Cami
- Dikbasan Cami
- Araboğlu Cami
- Hacı Beyler Cami
- Karabaş Veli Külliyesi
- Akçaşehir Cami
- Yollarbaşı Ulu Cami
- Kazımkarabekir Büyük Cami
- Ermenek Ulu Cami
- Nuh Paşa Cami
- Yeni Minare Cami
- Sadettin Ali Bey Mescidi
- Karaman Kalesi
- Başdağ Kalesi
- Ermenek Kalesi
- Mennan Kalesi
- Hatuniye Medresesi
- Tol Medrese
- Yunus Emre Türbesi
- Cambazkadı Türbesi
- Demirgömlek Türbesi
- Kaya Halil Türbesi
- İbrahim Bey Türbesi
- Kızlar Türbesi
- Alaeddin Bey Türbesi
- Karabaş Veli Türbesi
- Karaman Bey Türbesi