illerimiz - Samsun

Samsun
   Atatürk Heykeli
  Karadeniz Bölgesinde yer alan Samsun, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri, deniz, kara, hava, demiryolu ulaşım olanakları ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biridir. Anadolu'nun savunulmasını planlamak amacı ile Atatürk'ün 19 Mayıs, 1919'da gelmesi ile Samsun, Türk İstiklal Savaşı'nın başladığı yer olma özelliği ile önemini her zaman korumuştur.

  TARİHÇE
Samsun M.Ö.750-760 yılları arasında İon şehir devletlerinden Miletoslular (Millet) tarafından Amisos adı ile kurulmuş küçük bir yerleşim merkezi idi. Samsun, daha sonra Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.Samsun Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizdeki önemli yerini almıştır.

  COĞRAFYA
Samsun İli genelde pek yüksek olmayan plato ve dağlardan oluşan topografik yapı göstermektedir. İlde, Canik,Çangal Akdağ, Kunduz, Bunyan, Sırçalı, Yurt Dağları ile Bafra, Çarşamba, Samsun Ovaları yer almaktadır. İlde bulunan akarsular, Kızılırmak, Yeşilırmak, Ters Akan, Mert Irmağı, Terme Çayı, Karaboğaz Deresi, Kürtün Çayı, Abdal Deresidir. Karaboğaz, Balık, Liman, Dutdibi, Uzun, Hayırlı, İnce, Çernek, Tombul, Simenlik, Ladik ve Akgöl de ilin göllerini oluşturmaktadır.Samsun İli doğal bitki örtüsü açısından zengindir. Kızılırmak sulak alanı; eko sistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Deltada 312 kuş türü tespit edilmiştir. Kuş varlığı açısından uluslararası ornitolojik öneme sahiptir.Samsun İli kıyı kesiminde tipik Karadeniz iklimi hakimdir. Ancak iç kesimlere gidildikçe karasal iklimin etkileri görülmeye başlanır. Samsun 'da yağış Doğu Karadeniz'e göre az, sıcaklık ise yüksektir. Kıyı kesiminde kışlar ılık,ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise kuraktır. Yağışlar genelde yağmur şeklindedir.

  İLÇELER
Samsun ilinin ilçeleri; İlkadım,Canik,Atakum,Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, Ondokuzmayıs, Salıpazarı,Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent'tir.
  Alaçam
Samsun'un 78 km batısında bir sahil kasabasıdır. İlçenin Geyikkoşan sahili, temiz kumsalı, çınar, kavak ve taflan ağaçlarından oluşan koruluğu ile denize girmek için idealdir.
  Asarcık
İl merkezine 44 km. güneyinde yer alır. İlçede bulunan Gökgöl Cami (1180) ahşap cami mimarisi tarzına güzel bir örnek teşkil etmektedir.
  Bafra
İl merkezine uzaklığı 51 km.dir. İlçedeki kaya mezarları, camiler, hamamlar ve çeşmeler görülmeye değer eserleridir.
  Çarşamba
İl merkezine uzaklığı 37 km.dir.İlçede ilk Tunç çağı yerleşmeleri olan Tepecik, Kilise Tepe, Tünbü Tepe höyükleri tespit edilmiştir. 1206 yılında yapılan Göğceli Cami Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır. Caminin en önemli özelliği hiç çivi kullanılmadan yapılmış olmasıdır.
  Havza
İlçenin Samsun'a uzaklığı 86 km' dir.İlçede termal turizm de önemli bir yere sahiptir. İlçede yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu çok sayıda höyük ve tümülüs saptanmıştır.
  Ladik
İlçenin Samsun'a uzaklığı 82 km.dir.İlçe merkezine 10 km. uzaklıktaki Hamamayağı (Ladik) kaplıcasının suyu Türkiye'deki birinci dereceden önemli ve öncelikli kaplıca suyu olarak belirlenmiştir.
  Ondokuzmayıs
İl merkezine 33 km uzaklıktadır. Nebyan ormanları ve çevresi doğal güzelliğinin yanı sıra ilçede yapılan yayla şenliklerine de mekan oluşturur. Bölgenin en temiz denizi ve kumu ilçenin Yörükler mevkiindeki sahilinde yer alır.
  Vezirköprü
İl merkezine uzaklığı 116 km.dir. Fazıl Ahmet Paşa Camii ve Bedesteni ile Taşkale Camii ilçedeki önemli eserlerdendir.
  Yakakent
İl merkezine uzaklığı 84 km. dir. İlçe doğal güzelliklerin zenginliği ile göze çarpar. Çam ormanları ile kaplı yeşil tepeler, masmavi sularla buluşur. Yakakent sahillerinde denize girmek için ideal doğal plajlar ormanla iç içe uzanmaktadır.

  Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Nehirleri, ırmakları, dereleri, yaylaları, ormanları, denizi, güneşi ve kumuyla Samsun, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları arasına yerleşmiş bir tarım merkezi ve doğa cennetidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel eserleriyle de dikkat çeken Samsun, aynı zamanda bir turizm merkezidir.Kentin bir geçiş güzergâhı olması, modern kara ve demir yollarının varlığıve kenti dış ülkelere bağlayan havaalanı şehrin cazibesini ikiyekatlamaktadır.
  Büyülü antik kentler Samsun'un tarih hazinesinin mihenk taşıdır. Kentin güneydoğusunda yer alan Dündartepe, şehirdeki en popüler antik kenttir. Bu antik kentte Kalkolitik, Eski Tunç ve Hitit dönemlerinden kalma yapıtlar bulunur. Tekkeköy, İkiztepe, Kaledoroğlu, Lerdurge Antik Kentleri de Samsun il sınırları içerisinde yer alan diğer antik kentlerdir. Bu tarihi mekanları dolaşırken tarihe birebir tanıklık edebilirsiniz.Samsun'un tarihi ve kültürel varlığının diğer bir parçası da müzelerdir. Gazi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi en önemlileridir. Kurtuluş Savaşı'nı sembolize eden şehir merkezindeki Atatürk Anıtı ve dayanışmayı temsil eden Samsun limanındaki İlk Adım Anıtı kent için önemli eserlerdir. Kentte bulunan hanlar ve bedestenler dikkat çekicidir. 17. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Taşhan ve Vezirköprü ilçesinde yer alan Fazıl Ahmet Paşa Bedesteni, bu tür yapılara en güzel örneklerdir.
  Ladik-Hamamayağı ve Havza Kaplıcaları kentin doğal güzellikleri olarak bilinir. Sinir rahatsızlığı, romatizma, kas yorgunluğu ve eklem iltihaplarına çok iyi gelen bu kaplıcalar sağlıklı ve keyifli bir tatil için idealdir.
© Copyright. Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki yazı ve dökümanları kaynak göstererek kullanabilirsiniz .