![]() |
Side Apollon Tapınağı |
Palmiyelerle sıralanmış bulvarları, uluslararası ödül sahibi marinası, geleneksel mimarisi ile şirin bir köşe oluşturan Kaleiçi ve modern mekanları ile Türkiye'nin en önemli Turizm Merkezi olan Antalya, Aspendos Opera ve Bale Festivali, Uluslararası Plaj Voleybolu, Triathlon, Golf Müsabakaları, Okçuluk, Tenis, Kayak yarışmaları vb. etkinliklere, 1995 yılında açılan Antalya Kültür Merkezi ile de plastik sanatlar, müzik, tiyatro, sergi gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
TARİHÇE
Antalya adını kurucusu, Bergama Kralı II. Attalos'dan alır. Attalos'a atfen Attalia adını alan kente Türkler önce Adalya daha sonra da Antalya adını verirler. Yapılan arkeolojik kazılarla Antalya ve bölgesinde günümüzde 40 bin yıl önce insanların yaşadığı kanıtlanmıştır. Antalya'nın 27 km. kuzeybatısında, Yağcılar sınırları içindeki Karain Mağarasında bulunan kalıntılar Paleolitik, Mezolitik,Neolitik ve bronz çağlarına aittir. M.Ö. 2000 yılından bu yana bölge, sırası ile Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletleri, Pers, İskender, Antigonos, Ptolemais, Selevko, Bergama Krallığı egemenliklerini tanımıştır. M.S. 7. yüzyıldan sonra bölge Selçuklular ile Bizanslılar arasında sık sık el değiştirmiş, 1207 yılında Selçukluların eline geçmiştir. Bunu Tekelioğulları, Osmanlılar,Karamanoğulları, sonra tekrar, Osmanlı egemenlikleri izlemiştir.COĞRAFYA
Akdeniz Bölgesinin en önemli kentlerinden olan Antalya'nın kara sınırını Toros sıradağları oluşturur. İl bu kesimde, batıdan doğuya doğru Muğla, Burdur, Isparta, Konya ve İçel illeri, güneyde Akdeniz ile çevrelenmektedir. İl topraklarının üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. En yüksek dağı Beydağı (3085m.) ve Akdağ (3075m.) dır. Budağların tümüne Güney Toroslar denilmektedir. Batıdan Eşen Çayı'ndan doğuda Kaledron (Kaldıran) Çayı'na kadar uzanan kıyı bandından kuzeyinde ovalar yer alır. İl sınırları içinde belli başlı akarsuları ise Alara Çayı, Dimçay, Manavgat Irmağı, Köprüçay, Eşençay ve Devrense Çayı'dır. Yörenin bitki örtüsünü oluşturan maki türleri Toroslar'ın
etekleri boyunca ve yamaçlarında 300 m.ye kadar görülürler. Bu türler arasında ladin, katran ardıcı, mersin ve kocayemiş sayılabilir. Antalya ilinde iki iklim hüküm sürer. Sahil bölgesinde tipik Akdeniz iklimi: yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yukarı bölgede Akdeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş teşkil eden kara iklimi hakimdir.
ANTALYA VE ÖNEMLİ MERKEZLERİ:
- Aksu: Antalya’nın 16 km. doğusunda bulunan ilçe, Düden ve Aksu şelaleleri arasında yer alır. Tarihsel olarak bakıldığında bölgede Helen, Bizans, Roma dönemi yaşanmıştır. Bölgede Akdeniz iklimi görülür. Görülmesi gereken yerler; Perge ve ünlü Kurşunlu Şelalesi ‘dir. İlçeye bağlı 12 tane köy bulunur. Bunlar; Alaylı, Güloluk, İhsaniye, Karaçallı, Kemerağzı, Kurşunlu, Özlü (Kundu), Topallı, Kayadibi, Yeşilkaraman, Gökdere Ve Kumköy.
- Lara: Lara Antalya’nın güneydoğusunda yer alan Muratpaşa ilçesine bağlı bir turizm bölgesidir. Bölgede 15 tesisle 30.000’in üzerinde bir yatak kapasitesi ile hizmet verilmektedir. Antalya’nın en lüks yerlerinden olan Lara muhteşem plajıyla ünlüdür.
- Kaş: Antalya iline bağlı bir ilçe olan Kaş, Antalya’ya 192 km. uzaklıkta bulunur. İlçeye bağlı 5 belde ve 48 köy bulunur. 70km. sahil uzunluğuna sahip küçük bir turizm bölgesi olmasına rağmen yılın her zamanında turistlere ev sahipliği yapar. Antik kent Antiphellos’tan günümüze ulaşan açık hava tiyatrosu Helenistik dönemden kalmadır. Gezilebilecek yerler; Kalkan, Saklıkent, Antiphellos antik kenti, Patara (Ovagelemiş) antik kenti, Patara Plajı, Xanthos, Felen Yaylası (Phellos) , Gömbe, Belenli (İsinda),Bezirgan (Pirha).
- Kemer: Antalya’nın batısında bulunan ilçe, Torosların eteklerinde yer almaktadır. Bölgede Akdeniz iklimi hakimdir. Deniz suyu sıcaklığı kış aylarında bile 15 derecenin altına düşmez. İlçe doğal güzelliği ile tanınır, deniz – orman – dağlar üçgeninde muhteşem bir güzelliktedir. Yakınında Phaselis, Olimpos gibi antik yerler bulunmasının yanı sıra Beldibi Mağarası gibi bir çok etkileyici mağaralar da bulunur.
- Manavgat: Manavgat yüz ölçümü olarak Antalya’nın en büyük ilçesidir. Antalya ya 80 km uzaklıkta bulunur. Bölgenin tarihi bronz çağına kadar uzanır. Manavgat 1220 yılında Selçuklu, 1472 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu nun idaresine geçmiştir. 1914 yılında ilçe olmuş, Taşağıl ve Beşkonak Nahiyeleri kurularak ilçeye bağlanmıştır. Bölgede Akdeniz iklimi görülür. 64 kilometrelik sahil sahil şeridine sahip olan Manavgat tatil köyleri ile birlikte turizmde oldukça gelişmiş durumdadır
- Side: Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı olan Side masmavi denizi, sapsarı kumsalları, bembeyaz antik kalıntılarıyla renkli bir rüya gibidir. Oldukça zengin tarihi geçmişe sahip olan bölge özellikle antik döneme ait olan bir çok eseri bulundurmasıyla tanınır. Side Antik Tiyatrosu, Köprülü Kanyon, Side Müzesi, Manavgat Şelalesi gibi görülmesi gereken ünlü ve turistik yerler bulunur.
- Belek: Golf sahaları ve upuzun kumsalları ile Antalya'nın en fazla turist çeken bölgelerindendir.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
1. Derece (Olmazsa Olmazlar)- Antalya Kaleiçi,
- Eski Antalya Evleri,
- Antalya surları ve Hadrianus Kapısı,
- Falezler
- Düden Şelalesi (Aksu)
- Perge (Aksu)
- Kurşunlu Şelalesi (Aksu)
- Antik kent Antiphellos (Kaş)
- Saklıkent (Kaş)
- Patara antik kenti ve Patara Plajı (Kaş)
- Phaselis (Kemer)
- Olimpos (Kemer)
- Beldibi Mağarası (Kemer)
- Manavgat Şelalesi (Manavgat)
- Side Antik Tiyatrosu (Side)
- Köprülü Kanyon (Side)
- Aspendos (Serik)
2. Derece (Vakti Bol Olanlar)
- Antalya Müzesi,
- Termessos Antik Kenti,
- Ariassos Harabeleri,
- Kesik Minare,
- Karain Mağarası
- Trebenna, Onobara,
- Lyrbe,
- Selge,
- Selinus,
- Syedra,
- Laertes,
- Hamaxia,
- Alarahan Kalesi,
- Üçağız,
- Kekova,
- Çayağzı,
- Myra,
- Ahi Yusuf Mescidi,
- Yivli Minare Camii,
- Şadırvanlı Medrese,
- Aqualand ve Dolphinland,
- Karaalioğlu Parkı