Ok ve Yay

  Ok ve yay önemli bir alettir; çünkü insanlar tarafından keşfedilen, enerjinin yavaşça depolandığı ve sonra birden bırakıldığı ilk örnektir. Fırlatılan bir mızrağa nazaran daha büyük bir mesafeden saldırıyı olanaklı kılmıştır; bu nedenle ilk gerçek uzun mesafe silahıdır. Sizden çok daha büyük, öfke içindeki bir hayvana mümkün olduğu kadar uzak bir mesafeden saidırmanın değeri açıktır. Gerçekte ne için düşünülmüş olursa olsun, zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar tarafından insanlara karşı kullanıldı. Yay 15. yüzyılın başına dek savaşlarda önemli bir silah olarak kaldı.
  Ok ve yayı elinize aldığınız an, zaman içinde neredeyse 20 bin yıl öncesine uzanan bir yolculuğa çıkıyorsunuz demektir. Ok ve yay, ilkel insan topluluklarının hayatta kalma mücadelesinde önemli bir rol üstlenmekteydi. Bazı araştırmacılar yayın ilk kez 15.000 yıl önce Afrika’da kullanıldığını düşünmektedirler. Bu süreyi 50.000 yıla kadar çıkaran yazarlar varsa da, genel kabul gören düşünce bunun çok abartılı olduğudur.
  Ok ve yay önemli bir alettir; çünkü insanlar tarafından keşfedilen, enerjinin  yavaşça depolandığı ve sonra birden bırakıldığı ilk örnektir. Fırlatılan bir mızrağa nazaran daha büyük bir mesafeden saldırıyı olanaklı kılmıştır; bu nedenle ilk gerçek uzun mesafe silahıdır. Sizden çok daha büyük, öfke içindeki bir hayvana mümkün olduğu kadar uzak bir mesafeden saidırmanın değeri açıktır. Gerçekte ne için düşünülmüş olursa
olsun, zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar
tarafından insanlara karşı kullanıldı. Yay 15. yüzyılın başına dek savaşlarda önemli bir silah olarak kaldı.
  İslam geleneğine göre ok ve yay Cebrail tarafından Hz. Adem'e, ekinlerini kargalara karşı koruyabilmesi için getirilmiştir. Ancak bilimsel veriler, "İlk İnsan"ın daha ilkel silahlar kullanmış olduğunu ispatlamaktadır.
  Yayın ilk kez nerede ve ne zaman kullanıldığını belirlemek güçtür, çünkü yayın ana malzemesi ağaçtır ve zamanın aşındırıcı etkisine karşı koyamamaktadır. Mağara duvarlarındaki resimler ipucu vermekten öteye geçmemektedir. Çünkü bu resimlerde arkası tüylerle donatılmış görülen okların, atlatl adı verilen bir tür mızrak fırlatıcısına ait dartlar olması olasılığı yüksektir. Avrupa’da arkeolojik buluntu olarak kayda geçmiş en eski yaylar 1930’da Almanya’nın kuzeyinde bulunmuş olan Stellmoor kalıntıları ve Danimarka’daki Holmegaards kalıntılarıdır. Bu iki buluntu, sırasıyla 10.000 ve 8.000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Holmegaards’da bulunan tipte yaylar başka arkeolojik buluntularda da ele geçmiş, en genç kalıntılar 4.800 yıl öncesine tarihlendirilmiştir. Her iki yay da Taş Devri’ne ait silahlardır.

© Copyright. Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki yazı ve dökümanları kaynak göstererek kullanabilirsiniz .